Savaş Ahlakının Tarumar Edilişinin Miladı: HİROŞİMA VE NAGAZAKİ – 2 (Günümüz Zebanilerinin akıttığı İlk Cehennem Kusmuğu)

Neden Hiroşima ve Nagazaki ?

Yazının bir önceki serisinde Alternatif Güç Olma Yolunda Japon İmparatorluğu istemeyen İngiltere ve Amerika’nın acımasız müdahalesinden bahsetmiştik.

Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var.

Amerika’nın yıllar sonra kendini aklamak için döktüğü timsah gözyaşları gerçekçi değildir. Zira binlerce bilim adamı, politikacı ve asker, milyar dolarlara mal olmuş bu nükleer deneyin bir an önce yapılmasını canı gönülden arzuluyor ve hatta baskı dahi kuruyorlardı.

Kaldı ki Atom bombasının atılacağı şehirler bile etkisinin net ölçülebilmesi için özenle seçilmiş şehirlerdi.

Amerikalılar, kullanılacak atom bombasının şehirlerdeki yapılara ve insanlara hangi boyutta zarar vereceğini görmek amacıyla daha önceden bombalanmış şehirleri nükleer saldırı kapsamı dışında tutmuşlardı.

Özellikle kalabalık nüfusa, etkin sanayiye, önemli askeri üslere sahip stratejik şehirler bu korkunç deney için seçilmişti.

Atom bombasının atılacağı kentlerin seçimi için dört önemli kriter getirilmişti:

a-Atom bombasının atılacağı kentin en az 4.8 km. çapa sahip ve çevresinde yerleşim birimlerinin bulunduğu bir kent olması

b-Daha önce yapılan hava saldırıları ile bombalanan kentlerden biri olmaması

c-Konum olarak Tokyo ile Nagazaki kentleri arasında bir konumda olması

d-Atom bombasının oluşturacağı şiddetli rüzgârın etkisinin kolaylıkla gözlenebileceği coğrafi bir yapıya sahip kent olması

Dikkat edildiğinde temel hedefin sanayi ve askeri bölgeler olmadığı gayet aşikardır.

Kent merkezinin büyük olması şartı ile daha önce bombalanmamış ve coğrafi şartları gözlem yapmaya uygun şehir gibi şartlar, daha fazla sivil ölümünü ölçmeye yönelik acımasız bir deneyden ibaretti.

Öyle ki, Japon sivil halkın açık havada en fazla bulunduğu saatleri, sivil nüfusun en yoğun hareketliliğinin bulunduğu mekanları dahi inceden inceye araştırmışlardı.

Bu bir deneydi ve ne yazık ki Japon halkına nasip olan bu deneyin tüm sonuçları dikkatle izlenmeliydi.

Hiroşima, Kokura ve Nagazaki kentleri bu ölçütlere uyan Japon kentleri olarak hedef kentler olarak seçilmişti.

Atom bombası deneyinin uygulanacağı bu şehirlerin bombalanmayacağına dair haberler Japon halkına sızdırılmış ve diğer şehirlerden bu şehirlere yoğun göç oluşması dahi beklenmişti.

Nitekim sızdırılan bu haber sayesinde Hiroşima, Kokura ve Nagazaki kentlerine hem yoğun göç sağlanmış, hem de bu kentlerde hayat hızlıca normale dönmüş, okullar açılmış, fabrikalar işlemeye başlamıştı.

Tarihin İlk Cehennem Kusmuğu

Tarihler 6 Ağustosu gösterdiğinde, daha önceden belirlendiği gibi, halkın en aktif olduğu ve insanların çoğunlukla dışarıda olduğu sabah saatlerinde harekete geçen atom bombası yüklü uçak, güneşli bir güne uyanan Hiroşima’ya gazabını kustu.

Shima Hastanesi’nin 570 metre yukarısında infilak eden 4000 derece sıcaklığındaki bir alev topu, saniyede 440 metre hızla kentin her tarafına dağılmaya başladı. İlk 45 saniyede şehrin sınırlarını da aşan patlamaya yakın mesafede olanlar, 3000 derece sıcaklıkla kül haline gelerek ortalığa savruldu. Orta uzaklıktakilerin vücutları yandı, derileri dökülmeye başladı ve kör oldular. Öyle ki vahşi deneyin sahiplerinin belirlediği 4.5 km çapın dışında kalanlarda dahi yanıklar oluştu.

Pilot Paul Tibbets’ın kullandığı Enola Gay adlı uçakla 6 Ağustos 1945’te saat 08:15’te attığı Little Boy (Küçük Çocuk) adlı ilk atom bombasıyla Hiroşima kenti tamamen yıkılmış, kentte yaşayanların dörtte biri olan yaklaşık 80.000 insan bombanın düştüğü ilk saniyelerde hayatını kaybetmişti.

Tarihin gördüğü en acımasız katliamdan yaralı kurtulanlara müdahale edecek ne bir sağlık görevlisi ne de hastane kalmadığından, yaralı ve radyasyon zehirlenmesine maruz kalmış binlerce kişi bir haftalık süre zarfından hayatını kaybetmişti.

Amerika ve İngiltere’nin Bu Durumdan Memnuniyeti

Hiroşima’ya atom bombasının atıldığına dair ilk resmi açıklama Amerikan devlet başkanı Truman’ın basın sekreteri tarafından yapıldı. Japon ordusunun önemli bir üssü olan Hiroşima’ya atom bombası atıldığını belirten açıklama “Bu bomba 20 bin TNT gücündedir.  Japonlar savaşı Pearl Harbor’da havadan başlatmışlardı. Bunu misliyle ödediler.  Bu bir atom bombası. Bu, evrenin en temel kuvvetinin işe koşulmasıdır.” şeklinde Amerika’nın insanlık tarihinin ilk nükleer denemesini insanlıktan uzak kör bir intikam duygusuyla hareket ederek yaptığını gururla ilan ediyordu.

Haberi sevinçle karşılayan Amerikan başkanı Truman ise “Bu, tarihin gördüğü en büyük olaydır!” şeklinde bağırarak kutlamıştı.

Amerikalıların bu insanlık dışı deneyden asla pişman olmadıklarını ve bunu tarihin en büyük bilimsel başarısı olarak gördüklerini Hiroşima’da atom bombasının etkisi açıkça görülmesine rağmen, 3 gün sonra da Nagazaki’ye atom bombası atmalarından ve Japon halkını başka şehirlere atacakları atom bombalarıyla tehdit eden duyurularından anlamak mümkündür

Sivil halkı uyarmak bir yana, tehditlerine devam eden Amerikalıların havadan dağıttıkları bildiride “Bu silahı anayurdunuza karşı henüz kullanmaya başladık. Eğer hâlâ herhangi bir kuşku duyuyorsanız, yalnızca bir atom bombası düştüğünde Hiroşima’ya ne olduğunu bir öğrenin. Sizden savaşı bitirmek için İmparatora başvurmanızı istiyoruz. Başkanımız onurlu bir teslimiyetin 13 şartını sizin için belirledi: Sizi bu şartları kabul etmeye ve yeni, daha iyi ve barışsever bir Japonya kurma işine başlamaya çağırıyoruz. Hemen harekete geçin! Ya da bu bombayı ve diğer üstün silahlarımızı savaşı derhal ve zorla bitirmek için kararlılıkla kullanacağız. Kentlerinizi boşaltın!” şeklinde açık açık atom bombası tehdidinde bulunuyorlardı.

3 Gün sonra Nagazaki’de Patlayan Zebani Kusmuğu

Hiroşima’nın ardından 9 Ağustos 1945’te listedeki Nagazaki’ye Plütonyum tipi Fat Man (Şişman Adam) bombası atıldı.

Saat 11:02’de Nagazaki üzerine bırakılan bombanın etkisiyle ilk dakikalarda 70.000 insan hayatını kaybetti.

Nagazaki Hapishanesi, Mitsubishi Hastanesi, Nagazaki Sağlık Koleji, Chinzei Lisesi, Shiroyama Okulu, Urakami Katedrali, Körler ve Sağırlar Okulu, Yamazato Okulu, Nagazaki Üniversite Hastanesi, Mitsubishi Erkek Okulu, Nagazaki Verem Kliniği, Keiho Erkek Lisesi gibi okul ve hastanelerin yoğun olduğu yerleşim bölgesine yapılan nokta atışta binlerce derece sıcaklığa maruz kalarak kül haline gelenlerin çoğunluğu çocuklardan oluşmaktaydı.

Yazının gelecek serisinde 72 Yıl Önceden Bugüne Değişmeyen Batı Zihniyeti ve bu katliamda Rusya’nın payı konusunda değinelim

Sağlıcakla kalın

@akgulahmet